fbpx

מחקר מדהים שמציע תת סוג חדש של ADHD עם רכיב של וויסות רגשי

מחקר מ- 2015 חילק בעלי ADHD לשני סוגים לאחר שימוש בשאלון שמעריך תסמינים רגשיים לצד שאלון ADHD סטנדרטי:
1. קשיי קשב
2. הפרעת קשב אמוציונלית שמאופיין בחוסר וויסות רגשי
 
במחקר מ-2020 שיחזרו את המחקר על מדגם גדול יותר של 1490 אנשים מאובחנים בהפרעת קשב והשוו בין קבוצות של מבוגרים עם ADHD מהסוג של קשב לבין הסוג הרגשי כולל תגובה לטיפול תרופתי כחלק מ- 8 מחקרים.
החלוקה שלהם לתת הסוגים של הפרעת קשב:
 
1. ADHD אי קשב- בעלי רמות גבוהות של בעיות אי קשב וחוסר ארגון לצד רמות נמוכות של תסמינים רגשיים (774 משתתפים)
2. ADHD אמוציונלי- אי שליטה על הרגשות, מצב רוח, חוסר יציבות רגשית ותגובת יתר אמוציונלית בשילוב עם תסמיני חוסר קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות (620 משתתפים)
 
כלומר במחקר הזה כמות האנשים שהיו להם תסמינים של חוסר וויסות רגשי הייתה כמעט מחצית מבעלי הפרעת הקשב! לא רק זה, שזה הגיע בעיקר עם אימפולסיביות והיפראקטיביות. החוקרים קראו לזה- "אימפולסיביות רגשית", וזה היה שכיח ברוב מחקרי המבוגרים שאצלם כביכול תת הסוג היפראקטיביות- אימפולסיביות פחות שכיח מהסוג הקשבי.
 
💡החוקרים מצאו ב-8 מחקרים שמהם הם גזרו את הנתונים שכיחות של 25-73% של קשיי וויסות רגשי. כמו כן, הם מצאו חומרת הפרעת קשב גבוהה יותר אצל הסוג האמוציונלי.
 
 
💡ממצא נוסף מעניין הוא על הטיפול התרופתי:
אצל בעלי ADHD עם קשיי וויסות רגשי, תרופות להפרעת קשב על בסיס מתילפנידט כמו ריטלין ואטומיק (כמו סטרטרה) גרמו לתגובה משמעותית בתסמינים של ההפרעה בוויסות הרגשי עד כדי כך שהם לא הזדקקו לתרופות פסיכיאטריות נוספות! גם אצל בעלי הפרעת קשב עם הפרעות נפשיות לא קשות ראו שטיפול בתרופות ל-ADHD מסייע במרבית המקרים, גם אם לא באופן ישיר, בחרדה ובדיכאון. 
 
💡הממצאים האלה גרמו לחוקרים להציע שה-DSM, ספר האבחון הפסיכיאטרי האמריקאי שלפיו מאבחנים ברוב חלקי העולם (ובהם בישראל), צריך לכלול בקריטריונים לאבחנה של הפרעת קשב גם תסמינים רגשיים שלא נמצאים בו כלל, מה שגורם לבלבול רב בקרב בעלי הפרעת קשב, רופאים מאבחנים ומטפלים.
 
💡מחקר זה מצטרף לשורה של עדויות ומחקרים שמראים לנו שקשיים בוויסות הרגשי אינם הפרעה נפשית נלווית להפרעת קשב וריכוז, אלא חלק אינטגרלי ממנה בדיוק כמו קשיי ריכוז, היפראקטיביות, אימפולסיביות, דחיינות, קשיים בסדר וארגון וניהול זמן וכו'.
 
 
***
 
על המחקר הזה סיפרתי בוובינר שלי: "עולמם הרגשי של בעלי הפרעת קשב וריכוז".
אם פספסתם או לא נרשמתם, ואתם רוצים לדעת עוד- מוזמנים לרכוש במחיר סמלי את הקלטת הוובינר שתהיה זמינה לכם ל-3 חודשים פה:
 
 
שיהיה לכם שבוע נפלא ומווסת רגשית 🙂
ענבל
 
 
 
מקור:

 Reimherr FW, Roesler M, Marchant BK, et al. Types of adult attention deficit/hyperactivity disorder: a replication analysis. J Clin Psychiatry.
2020;81(2):19m13077.

 

כתיבת תגובה

להתקשר